Tuesday, November 20, 2018
Home > Kur’an > Ku gjendet Kur’ani(Mus’hafi) më i vjetër në botë,dhe kush e shkroi atë?

Ku gjendet Kur’ani(Mus’hafi) më i vjetër në botë,dhe kush e shkroi atë?

Mendohet se Mus’hafi më i vjetër në botë është ai i Osmanit R.A Rrjedh nga shekulli VII dhe supozohet se e ka shkruar vetë hazreti Osmani R.A Gjithashtu mendohet se pas vdekjes së Osmanit R.A,halifi i IV,Aliu R.A e dërgoi këtë Mus’haf në qytetin Kufe në Irak. Aty qëndroi rreth 700 vjet,kur Timurlenko,pushtuesi i Azisë Qendrore,e gjeti këtë kopje dhe e mori me vete në shtëpi. Tek ai qëndroi rreth 400 vjet. Pas pushtimit të Samerkandit nga ana e Rusisë më 1868, sunduesi rus e mori këtë kopje dhe e vendosi në Bibliotekën Mbretërore,prej nga Lenini e dërgoi në Uf,në Baskortostan. Pas shumë kërkesave të myslimanëve të Tashkentit,kjo kopje u kthye në Azinë Qendrore në vitin 1924.

Në këtë vend gjendet edhe sot. Mus’hafi i Osmanit R.A është i mbrojtur nga UNESCO.

%d bloggers like this: